de bij

Bestuiving 

Bijen verzamelen nectar, nectar zit helemaal onder in een bloem. Als bijen nectar willen verzamelen komen ze met hun poten tegen de stuifmeeldraden aan. Het stuifmeel blijft dan hangen in hun haartjes op de achterpoten. Als bijen dan naar de volgende bloem gaan komt het stuifmeel tegen de stempel aan. De bloem is dan bestoven. Je kunt ook bestuiving hebben door de natuur of andere insecten en/of dieren.

Bij bestuiving heb je twee manieren:

  1. Kruisbestuiving, hier komt het stuifmeel van de plant op de stempel van een andere plant.
  2. Zelfbestuiving, je hebt twee soorten zelfbestuiving, een daarvan is buurbestuiving, dat is bestuiving als het stuifmeel van de bloem op de stempel van een bloem komt van dezelfde plant. Ook heb je gewone zelfbestuiving, dit gebeurt als stuifmeel van een bloem terecht komt op diezelfde bloem.

Dit alles heet allogamie, dat betekent dat stuifmeel op de stempel van een andere bloem terecht komt.

Bestuiving wordt door verschillende dingen en dieren gedaan:

  1. Door het weer:
  • Wind;
  • water;
  1. Door insecten:
  • Bijen;
  • Hommels;
  • Kevers;
  • Dag- nachtvlinders;
  1. Door dieren:
  • Vogels (vooral kolibries);
  • Vleermuizen (Oceanië)

Door bestuiving blijft de bloem of desbetreffende plant in leven.

 

Honing

De bij geeft honing. Honing ontstaat wanneer de bij nectar omzet in honing, dit proces gebeurt wanneer de bij nectar uit de bloem haalt. De nectar verandert in zijn lijf naar honing. De bij voegt er namelijk allerlei enzymen aan toe. Door verdamping dikt het spul in en wordt het honing. Als de bij in zijn kast weer zit, spuugt hij als het ware de honing –wat eerst nectar was- uit zijn mond. Dit stopt hij in een honingraat.  De smaak en kleur van de honing hangt af van het soort nectar. Honing is voor de bijen voedsel wat ze consumeren in de winter om de winter te overleven. Aangezien wij de honing eten, wordt er ter vervanging suikerwater in de bijenkast gezet.

 

Was

Daarnaast maakt de bij ook was. Was is een vettige stof die bijen gebruiken voor de wand van de cellen in het nest. Bijen maken was door middel van wasklieren, deze klieren zitten aan beide kanten van het achterlijf. Als bijen de was net hebben uitgescheiden is de was wit, later wordt het geel door olie uit het stuifmeel. Was kan je gebruiken om kaarsen mee te maken, ook wordt bijenwas gebruikt in verzorgingsproducten.

 

Anatomie van de bij

Hieronder zie je de lichaamsopbouw van de bij:

 

Soorten bijen
Er zijn een heleboel soorten bijen, er zijn er nu ongeveer 20.000 ontdekt, maar dat zijn ze waarschijnlijk nog niet allemaal. Bijen leven soms in hun eentje maar er zijn ook veel zwermen bijen. Bijen die alleen leven noem je ook wel solitaire bijen, bijen die in een groep leven noem je eusociale bijen. De bekendste bijensoort is natuurlijk de honingbij. Maar hommels horen ook bij de bijen. Hommels hebben langere haren en kunnen dus in koudere gebieden overleven.