Hieronder kunt u ons onderzoek lezen.
Hoofdvraag:
Hoe kan de bij de mens helpen en de mens de bij?
Deelvragen:
- Hebben pesticiden invloed op de bij?
- Hoe helpt de bij de mens?
- Hoe kan je de leefomgeving van de bij verbeteren?
- Heeft geluid invloed op de bij en in welk opzicht?
- Heeft CO2 invloed op de bij en in welk opzicht?
1. Hebben pesticiden invloed op de bij en is het schadelijk?
Gewasbeschermingsmiddelen zijn chemicaliën die gewassen moeten beschermen tegen schimmels, onkruid, insecten of kleine zoogdieren. Deze chemicaliën worden vaak gebruikt in de landbouw. Doordat de gewasbeschermingsmiddelen insecten doden is het dus ook schadelijk voor de bij. Ook heb je biociden. Biociden zijn bedoeld om organismes te doden of onschadelijk te maken.
Je hebt verschillende bestrijdingsmiddelen (een ander woord daarvoor is pesticiden). Chloorkoolwaterstof, organofosfaat zijn twee belangrijke stoffen.
Chloorkoolwaterstof is alleen biologisch afbreekbaar als het helemaal opgelost is. Verder moet er ook de temperatuur, pH-waarde en nog meer aspecten precies goed zijn voordat het kan afbreken. Een andere manier om chloorkoolwaterstof af te breken is met chemicaliën. Hierbij worden dus alleen levenloze dingen gebruikt.
Organofosfaat wordt vrij snel biologisch afgebroken.
Oplossing
Het is eigenlijk een hele makkelijke oplossing: gebruik geen pesticiden meer, maar alleen biologische bestrijdingsmiddelen. Dit zijn organismen die dan bijvoorbeeld schimmels eten die op een plant zitten. Dit is goed voor de plant zelf, de bij en ook voor de mens. Heel veel pesticiden zijn namelijk schadelijk voor de mens. Een voorbeeld van een biologische bestrijdingsmiddel is de sluipwesp. Zij bestrijden onder andere de bladluis. De sluipwesp legt zijn eitjes op of in de bladluis. De larven die daaruit komen eten dat de bladluis op. Als ze volwassen zijn eten ze vooral suikers. En dan gaan ze weer eitjes leggen. Dit is een natuurlijke manier van bestrijden.
Pesticiden zijn dus zeker schadelijk voor de bij. Mensen gebruiken het, aangezien ze denken dat het goed is voor de plant, aangezien er zo geen slechte insecten op af komen. Als een bij het gewas gaat bestuiven, zou het betekenen dat wat pesticiden in zijn lichaam terechtkomen, wat schadelijk is voor de bij. De volgende generatie van de bij heeft dan eventuele afwijkingen, een verzwakt lichaam bijvoorbeeld. Gebruik daarom ook biologische bestrijdingsmiddelen.
2. Hoe helpt de bij de mens?
De bij helpt de mens in verschillende aspecten. Waar de bij vooral om bekend is, is dat het honing geeft. Honing is natuurlijk lekker om te eten, maar het heeft ook geneeskrachtige werkingen. Mits het onder de 37 graden is, want als het warmer wordt dan 37 graden gaan de voedingsstoffen verloren. Honing kan virussen, schimmels en bacteriën tegen gaan. Honing helpt ook om wonden sneller te laten genezen. Het versterkt namelijk je immuunsysteem en gaat infecties tegen.
Daarnaast geeft de bij ook bijenwas. De bijen maken dit, zodat ze de wanden kunnen maken van de cellen. (In die cellen wordt o.a. honing en stuifmeel opgeslagen.) Mensen gebruiken de bijenwas om bijvoorbeeld natuurlijke kaarsen te maken, of ze stoppen het in verzorgingsproducten.
Het belangrijkste aspect waardoor de bij belangrijk is, is het bestuiven van de bloemen en gewassen. Hierdoor blijft de desbetreffende plant in leven en kunnen wij de voedingswaren van het gewas halen, of kunnen wij een bosje bloemen geven bij een bijzondere gelegenheid. Als deze planten niet meer kunnen worden bestoven, zou het betekenen dat voedsel schaarser zou worden. Als u meer informatie wil over de bestuiving, kijk onder het kopje informatie --> de bij.
Het laatste aspect waarvoor de bij goed is, is drugs opsporen. Dit is vrij nieuwe methode en is pas in het nieuws verschenen. Het schijnt dat bijen kunnen reageren op de geur, waardoor de houder van de bijen weet dat er drugs zijn. Deze methode is zich nog volop aan het ontwikkelen.
Onze conclusie is dat de bij voor erg veel dingen goed is en dat het zonde zou zijn als de bij uitsterft. Daarnaast heeft de honing ook meerdere geneeskrachtige werkingen en helpt daardoor veel mensen.
3. Hoe kan je de leefomgeving van de bij verbeteren?
Hiervoor is een vrij simpele methode, je plaatst gewoon veel bloemen waar bijen kunnen wonen. Hierdoor hebben ze werk en zorg je ervoor dat ze niet sterven door gebrek aan bloemen.
Wat ook een puntje is dat we willen benadrukken en wat we hebben geleerd bij de imker, is dat mierenzuur moeilijk in een verhouding te brengen is. Mierenzuur is een zuur dat de varroamijt bestrijdt, deze mijt zorgt ervoor dat het immuunsysteem van de bij wordt verzwakt en dat de bij daardoor makkelijker dood kan gaan. Ook zijn de nakomelingen van de bij veel zwakker. Door deze mijt kunnen massaal bijenvolken worden vermoord. De bestrijdingsmiddel hiervoor is mierenzuur, maar het brengt een groot nadeel met zich mee. Als je teveel mierenzuur in de bijenkasten doet, is het ook schadelijk voor de bij. Met te weinig mierenzuur heeft het geen effect en gaat de varroamijt zich alsnog verspreiden. Een oplossing hiervoor zou een formule moeten zijn die de verhouding aangeeft, aangezien je bij een bepaalde temperatuur meer of minder mierenzuur nodig hebt dan bij een hogere of lagere temperatuur. De oplossing is dus eigenlijk gewoon een simpele formule. Op internet kunt u ook vinden hoeveel mierenzuur je nodig hebt, maar het staat er vaag aangegeven bij welke temperatuur je hoeveel meer of minder moet hebben.
Daarnaast is de vervoer van bijen in Amerika slecht. Vele bijen gaan door het vervoer doodt. Dit komt omdat het geen hobby-imkers zijn, maar commerciële imkers. Deze imkers gaan met minder zorg met de bijen om. Dit probleem is echter op te lossen. De desbetreffende imker kan er namelijk voor zorgen dat mierenzuur op de juiste manier wordt gebruikt om de varroamijt tegen te gaan en de verspreiding ervan tegen te gaan, aangezien dit heel makkelijk gaat in een vrachtwagen. Daarnaast kan degene ervoor zorgen dat hij of zij meer projecten in zijn buurt uitvoert, dan projecten in bijvoorbeeld een andere staat. Hierdoor wordt de bij meer vervoerd en is er een grotere kans dat grote zwermen bijen doodgaan.
4. Heeft geluid invloed op de bij en in welk opzicht?
Bijen kunnen geluid horen maar het is niet schadelijk, als het maar niet te hard is. Bijen kunnen in dit opzicht dus ook gewoon naast de snelweg leven. Bloemen kunnen naast de snelweg worden geplant en bijen zouden hier dus ook optimaal gebruik van kunnen maken. Ook is men bezig met het door bijen opsporen van drugs d.m.v. geur. Het is mogelijk dat dit ook van toepassing zal zijn met geluid. Als dit het geval is, zal de wetenschap en de mensheid er waarschijnlijk veel aan hebben.
5. Heeft CO2 invloed op de bij en in welk opzicht?
CO2 is niet schadelijk voor de bij en ook niet voor de bloemen, aangezien de bloemen met fotosynthese CO2 omzetten naar zuurstof. Teveel CO2 is wel schadelijk voor de bloemen, bij bijen is dat nog niet bekend. Dat betekent dat je bloemen kan neerzetten bij plekken waar het nog niet echt groen is, maar waar het ook geen industrieterrein is. Dit zou positieve gevolgen kunnen hebben voor de bij, aangezien je hun leefomgeving verbreedt en verbetert.
Het antwoord op de onderzoeksvraag luidt dus als volgt:
De bij is voor vele dingen nuttig, zowel voor de natuur als voor de mens. Er zijn veel oplossingen waardoor de bij zich zou kunnen vermeerderen en zich nog productiever zou kunnen maken voor de mens. De belangrijkste oplossingen zouden een mierenformule moeten zijn en stoppen met pesticiden te gebruiken die schadelijk zijn voor de bij. Als de bij bij bepaalde geluiden een signaal geeft, zou dit ook veel kunnen betekenen voor de wetenschap.